Roas nedir nasıl hesaplanır?
ROAS: “Return on advertising spend” kelimelerinin kısaltmasıdır. ROAS, gelirin ölçülüp reklam harcamasıyla karşılaştırılması ile bir reklam kampanyasının etkililiğini gösteren istatistiktir. ROAS, kısa süreli olan bağımsız bir kampanya veya bir reklam kampanyasının yıllık değerlendirmesi gibi her tür ölçümü yapmada kullanılabilir. ROAS’ınızı hesaplamak, bir kampanyanın ne kadar etkili olduğunu ve bu kampanyayı devam ettirmenin faydalı olup olmadığını anlamanızda size yardımcı olabilir.
ROAS Hesaplaması Nasıl Yapılır?
ROAS hesabı yapmak, gelecekteki reklam stratejilerinin belirlenmesine yardımcı olur. Basit bir denklem ile reklam performansını yüzdesel oran ile ölçebilir, hedefinize ulaşıp ulaşamadığınızı görebilirsiniz. Google Ads ve Facebook, bu araçlar ile verdiğiniz reklamların ROAS değerini sizin için hesaplar.
Kendiniz hesaplamak istiyorsanız, söz konusu denklem şöyledir: ROAS = (Reklam Geliri / Reklam Maliyeti) x 100 ROAS değeri hesaplarken reklam sayesinde elde edilen gelir, reklam için ödenen ücrete bölünür ve sonucun yüzdesel oranını görebilmek adına 100 ile çarpılır.
Örneğin 100 TL ödenen bir reklam sayesinde 300 TL tutarında satış yapılması durumunda; ROAS = (300/100) x 100 şeklinde bir hesaplama yapılır. Bu işlem sonucunda elde edilen ROAS değeri 3 ya da %300 olarak ifade edilir.
Kısaca yüzdelik ROAS değerinin 99 ve altı olması zarar, 101 ve üzeri olması kâr olarak yorumlanabilir. 100 olduğunda ise kâr ya da zarar durumu ortaya çıkmaz, reklam gideri ve elde edilen gelir eşit demektir.
ROAS neden önemli?
ROAS, markaların bir reklam kampanyasından tahminen ne kadar kazanç elde edebileceğine dair iyi bir gösterge olduğundan önemlidir. ROAS, bir kampanyanın verimliliğine yön vermeye ve bu kampanyanın başarılı olması için beklentileri belirlemeye yardımcı olabilecek bir erken dönem KPI’sidir. Çevrim içi perakende satış sektöründe, ROAS takibi yapmak dijital pazarlama faaliyetlerini geliştirmeye ve harcamaları olabildiğince verimli bir seviyede tutmaya yardımcı olabilir.