admin@sohumedya.com
Bize Yazın
(+90) 850 265 36 97
Bizi Arayın
Kızılırmak Mah. Ufuk Üniversitesi Cad. No:4/72 Çukurambar, Çankaya/ANKARA
Adres
Bize Yazın
Bizi Arayın
Adres
E-ticaret, elektronik ortamda mal ve hizmet alışverişi yapma işlemidir. "E" ön ekinin eklenmesiyle, "elektronik ticaret" ifadesi kısaltılmıştır. Geleneksel ticaretten farklı olarak, e-ticaret internet veya diğer elektronik sistemler aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu sistemler genellikle web siteleri, mobil uygulamalar veya diğer çevrimiçi platformlar üzerinden işlem görür.
E-ticaretin avantajları arasında geniş bir müşteri kitlesine ulaşma imkanı, coğrafi sınırların ortadan kalkması, düşük işletme maliyetleri, 7/24 açık olma ve müşteriye kişiselleştirilmiş hizmet sunma yeteneği sayılabilir. Öte yandan, güvenlik endişeleri, lojistik zorluklar ve rekabetin artması gibi bazı zorluklar da bulunmaktadır.
E-ticaret birçok farklı şekilde gerçekleştirilebilir ve çeşitli türleri vardır. En yaygın e-ticaret türleri:
B2C (Business-to-Consumer) İşletmeden - Tüketiciye : İşletmelerin doğrudan tüketicilere ürün veya hizmet sattığı e-ticaret türüdür. Örneğin, bir e-ticaret sitesi üzerinden kitap, giyim veya elektronik eşya satışı yapmak B2C e-ticaretine örnektir.
B2B (Business-to-Business) İşletmeden - İşletmeye: İşletmelerin diğer işletmelere mal veya hizmet sağladığı e-ticaret türüdür. Bu türde genellikle toptan satışlar ve büyük miktarlarda alım-satım işlemleri gerçekleştirilir.
C2C (Consumer-to-Consumer) Tüketiciden - Tüketiciye: Bireylerin birbirlerine doğrudan ürün veya hizmet sattığı e-ticaret türüdür. Örneğin, ikinci el ürünlerin satıldığı online platformlar C2C e-ticaretine örnektir.
C2B (Consumer-to-Business) Tüketiciden - İşletmeye: Tüketicilerin, ürün veya hizmetlerini işletmelere sattığı e-ticaret türüdür. Örneğin, bir influencer'ın bir markaya reklam yapması karşılığında ücret alması C2B e-ticaretine örnektir.
B2G (Business-to-Government) İşletmeden - Devlete: İşletmelerin devlet kurumlarına mal veya hizmet sağladığı e-ticaret türüdür. Örneğin, bir kamu ihalesine katılarak devlete bir ürün veya hizmet sağlamak B2G e-ticaretine örnektir.
G2B (Government-to-Business) Devletten - İşletmeye: Devlet kurumlarının işletmelere mal veya hizmet sağladığı e-ticaret türüdür. Örneğin, bir belediyenin bir inşaat şirketine yol yapımı işi vermesi G2B e-ticaretine örnektir.
E-ticaret hem kullanıcılarına hem de e-ticaret ile ilgilenen markalara çeşitli avantajlar sağlamaktadır.
İlk olarak e-ticareti tercih eden müşterilerin daha esnek ve hızlı alışveriş imkanlarının yanı sıra daha uygun fiyatlı geniş bir ürün yelpazesine ulaştığını belirtebiliriz. Ayrıca e-ticaret siteleri ve ürün satışı yapan uluslararası pazar yerleri ile tüketiciler ürünleri ve fiyatlarını kolayca karşılaştırarak farklı ödeme yöntemleri aracılığıyla alışverişlerini tamamlayabilirler.
Ürünlerini e-ticaret aracılığıyla satışa sunan markalar ise uluslararası bir pazara ulaşmanın yanı sıra 7/24 potansiyel gelir elde etme imkanına da kavuşmaktadır. Üstelik e-ticarete düşük maliyetlerle başlamak mümkündür. Kullanıcı dostu bir e-ticaret sitesiyle ve pazar yerlerinin de desteğiyle en çok satan ürünlerinizi kolayca sergileyebilirsiniz.
Elbette e-ticaretin bazı dezavantajlarıyla da başa çıkmak gerekmektedir. Örneğin, kullanıcıların internet bağlantı kalitesi ve e-ticaret sitesinin sunucu (server) kalitesi alışveriş deneyimini etkileyebilir. Fazla trafikten dolayı çalışmaz hale gelen bir e-ticaret sitesi bu süre boyunca satış yapamaz. Bu durum hem satışları hem de kullanıcı deneyimini olumsuz etkiler.
Ayrıca internetten alışveriş yapıldığında kullanıcılar ürünü satın almadan önce deneyimleyemez; bu da iadelerin artmasına sebep olabilir.
E-ticaret dünyasında rekabet oldukça yüksektir ve müşterilerin beklentileri de oldukça yüksek olabilir.
Tüm bu potansiyel sorunlarla başa çıkabilmek için yaratıcı ve etkili çözümlerin getirilmesi e-ticaret sitenizin hızlı ve verimli şekilde büyümesine yardımcı olur.
Adding {{itemName}} to cart
Added {{itemName}} to cart